Wat is Body Stress Release (BSR) ?

Het effect van Body Stress Release is opmerkelijk omdat je zelfherstellende capaciteit gestimuleerd wordt door een verbeterde communicatie in je lichaam. Cliënten zijn vaak verbaasd om te ervaren dat een techniek die zo zacht is, leidt tot een effectieve verlichting van hun pijn en ongemak. Verminderde spanning gaat dikwijls ook gepaard met mentale veranderingen. Vaak zien we cliënten assertiever en weerbaarder worden, maar gelijktijdig ook rustiger en blijer.

Principes van Body Stress Release

De oerkracht van je lichaam: in balans blijven.

Je lichaam beschikt over een zelfgenezend vermogen. Het past zich zo goed mogelijk aan aan wisselende omstandigheden en het heeft de wijsheid om je intern evenwicht voortdurend te herstellen. Het is datzelfde ‘genezende’ vermogen dat een wonde of botbreuk heelt of een verkoudheid of infectie geneest. Om alles in balans te houden heeft je lichaam een goed werkend zenuwstelsel nodig dat functioneert als communicatiekanaal met je hersenen. De aanwezigheid van body stress kan die optimale werking verstoren. BSR helpt je lichaam om zich te bevrijden van body stress. Door je lichaamsspanning terug te dringen wordt de doorstroming van zenuwimpulsen naar je hersenen opnieuw hersteld. Dit is cruciaal om het zelfhelende vermogen van je lichaam te reguleren.

Een gezondheidstechniek, zo zacht dat ze geschikt is voor iedereen.

BSR is zacht en subtiel. Het geven van lichte, maar precieze druk en draai-impulsen met de hand(en) nodigt je lichaam op een vriendelijke manier uit om de opgebouwde spanning los te laten. De hersenen krijgen het signaal om je ‘body stress’ laag voor laag vrij te geven door het integraal patroon van gerichte impulsen. Het is een veilige behandelwijze zonder gevaar voor verdere overbelasting van het lichaam. Omdat de techniek zo mild is, is ze geschikt voor jong en oud, en voor elke gezondheidstoestand.

Is Body Stress Release iets voor jou?

Je hele lichaam profiteert van BSR

BSR is ontwikkeld om een teveel aan opgebouwde en vastgezette spierspanning (body stress) te verminderen en wil hiermee de communicatie tussen je lichaam en je hersenen verbeteren en herstellen. De hersenen coördineren de stroom van inkomende en uitgaande zenuwimpulsen, van en naar je ganse lichaam, waarbij alles onafscheidelijk en onderling verbonden is.

BSR richt zich niet op specifieke ziekten, aandoeningen of problemen. Het verschuift de focus van een specifieke klacht naar de kracht van het lichaam in zijn totaliteit.

BSR behandelt daarom steevast de volledige wervelkolom waardoor je vaak een algemeen gevoel van verlichting en verbetering krijgt, naast het uitblijven van specifieke klachten.

De beste informatiebron: je lichaam zelf.

BSR is precies en doeltreffend. Het maakt gebruik van de informatie die je lichaam zelf geeft. Via gerichte spierreflex-testen lokaliseert je practitioner zorgvuldig de plaats en de richting van de opgebouwde spanning. Dit biofeedback-mechanisme is essentieel en informeert je practitioner accuraat over de te volgen werkwijze.

Hoe verloopt een Body Stress Release in de praktijk?

Loslaten van body stress is een proces.

BSR moedigt je lichaam op een doeltreffende manier aan om te ontspannen en in ‘herstelmodus’ te gaan. Hoe langer de spanning aanwezig is in je lichaam, hoe trager dit verloopt. Om het proces efficiënt op te starten en kort op de bal te spelen start BSR altijd met 3 initiële sessies die elkaar snel opvolgen (dag 1, dag 4 en dag 11). Eventuele vervolgsessies en frequentie variëren sterk en zijn afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten en van de reacties van je lichaam op de initiële BSR-sessies. Je kan het proces van loslaten zelf ondersteunen door jezelf rust te gunnen en te luisteren naar wat je lichaam vraagt.

BSR als aanvullende gezondheidstechniek.

BSR wil coöperatief samenwerken met de klassieke geneeskunde en andere vormen van gezondheidszorg en vervangt deze niet. BSR stelt geen diagnose en richt zich niet specifiek op een ziekte of lichamelijke aandoeningen. BSR is zuiver een techniek die het lichaam assisteert bij het lokaliseren en vrijmaken van body stress. Klachten en ongemakken kunnen oorzaken hebben die geen (of weinig) verband houden met de aanwezigheid van body stress. In die gevallen is medische bijstand vereist. Bij twijfel adviseren wij steeds een medische check-up.

Ontstaan van Body Stress Release

Body Stress Release werd ontwikkeld in Zuid-Afrika door het echtpaar Ewald en Gail Meggersee.
Sinds hij al vijfjarige uit een boom viel, kampte Ewald met zware lichamelijke problemen: hevige pijnen, krampen en verlammingsverschijnselen tekenden zijn moeizame levensweg.

De zoektocht van het echtpaar om Ewalds fysieke aftakeling te kenteren voerde hen in 1977 naar de VS, waar zij beiden de 4 jaar durende opleiding tot chiropractor volgden. Het was een ontmoeting met de gepensioneerde chiropractor Dr. Richard van Rumpt die de uiteindelijke ommekeer inluidde. Hij had een methode ontdekt om de spierreacties van het lichaam te ‘lezen’ en sloot daarmee nauw aan bij de holistische visie van Ewald en Gail. Gebruik makend van zijn inzichten ontdekten de Meggersees de perfect georganiseerde manier waarop het lichaam overbelasting opslaat. Gaandeweg ontwikkelden zij een nieuwe gezondheidstechniek die het lichaam helpt om de opgeslagen spanning los te laten: Body Stress Release (BSR).

Door BSR kreeg Ewald zijn eigen gezondheid terug en samen met Gail hielp hij vele anderen bij het herwinnen van hun welzijn. Duizenden mensen vonden de weg naar hun praktijk. De resultaten die geboekt werden, waren verbazingwekkend.

Dit bleef niet onopgemerkt; artsen verwezen hun patiënten door en de nood aan meer BSR-practitioners werd snel groter. In 1987 werd de Body Stress Release Academy opgericht in Zuid-Afrika. Gedurende een 5 maanden fulltime training wordt er jaarlijks een geselecteerde groep internationale studenten tot practitioner gevormd. In 2014 opende de Body Stress Release Academy Europe in het Verenigd Koninkrijk.

Vind Body Stress Release practitioners wereldwijd